Jednym z największych dylematów osób, które urządzają kuchnię i wybierają meble jest odpowiedni wybór frontów. W ofercie producentów możemy znaleźć fronty drewniane, laminowane, lakierowany, ale również fronty fornirowane. Z roku na rok wzrasta popularność fornirowanymi frontami kuchennymi. Czy warto wybrać je do naszej kuchni? Przeczytaj nasz artykuł,
Czym są fornirowane fronty kuchenne?
Fornirowane fronty to nic innego jak materiał, który powstaje z płatów drewna. Powstają one zazwyczaj z drzewa o dużej średnicy, jednak przed rozpoczęcie wykrajania odpowiedniego płatu następuje proces uplastyczniania. Najpierw należy drzewo potraktować parą wodną lub gotowanie, a następnie suszeniem. Taki proces dopiero pozwala na uzyskanie forniru.
Czy fronty meblowe fornirowane są praktyczne?
Jak wiemy każdy przedmiot czy rozwiązanie ma swoich zwolenników i przeciwników. Przystępując do rozważań na temat frontów fornirowanych musimy zastanowić się nad funduszem jaki chcemy przeznaczyć na wyposażenie naszej kuchni. Ten rodzaj frontów jest znaczeni droższy od klasycznych mebli.
Na pewno cechą, która podnosi atrakcyjność mebli jest naturalność, ponieważ jest to materiał całkowicie naturalny. Zaletą takich frontów jest przede wszystkim wysoka odporność na temperaturę szczególnie podczas gotowania, kiedy to para unosi się do góry na nasze meble. Duża odporność na uszkodzenia przemawia za tym, żeby użyć tego materiału do naszych mebli kuchennych.
Zdaniem podsumowania fronty z forniru są z pewnością bardziej wytrzymałe i odporne na działanie temperatury. Podejmując jednak decyzję o wykonaniu takich mebli musimy przede wszystkim przeanalizować nasz budżet oraz dowiedzieć się z jakiego drewna będą wykonane nasze fronty. Jeśli do ich wykonania zostanie użyte miękkie drewno możemy spotkać się z mniejszą odpornością na uszkodzenia. Pod względem estetycznym fornir znacznie przewyższa na przykład płytę laminowaną.